Jakub Sainer pro mládež

19. 7. 2024 | Matěj Dobiáš

Jakub Sainer pro mládež

V následujícím rozhovoru se trenér Jakub Sainer podělí o své zkušenosti a názory na výkon týmu U13, kterou vedl v minulé sezóně. Hovoří o výzvách a cílech pro nadcházející sezónu u kategorie U15. Trenér také sdílí své plány na rozvoj individuálních dovedností hráčů a přístupy k udržení vysoké morálky a motivace týmu.

Jak hodnotíte výkon týmu U13 v uplynulé sezóně? Jaké byly největší úspěchy a výzvy, kterým jste čelili?
Sezóna pro kategorii U13 byla chvílemi jako na horské dráze. Střídali jsme dobré, povedené období s obdobím, kdy se nám ne úplně dařilo. Důležité pro nás a hlavně pro kluky však bylo, že se vždy dokázali zvednout a křivku výkonů a přístupu obrátit nahoru. Na této vlně jsme i sezónu zakončili. Kluci tak odcházejí na prázdniny s vědomím, že fotbal hrát umí a že když plní požadavky a instrukce nás trenérů na 100 %, přináší jim to úspěch a dokážou hrát na poměrně vysoké úrovni. Největší výzvou pro nás jednoznačně byla různorodost herních formátů, které jsme v letošní sezóně absolvovali. Soutěž jsme hráli 7+1, mimo jiné jsme hráli turnaje a přípravné utkání 8+1 a v neposlední řadě jsme od zimy začínali hrát na velké hřiště. Jako úspěch rozhodně považuji, že kluci již dokážou hrát vyrovnané utkání na velkém hřišti i s o rok staršími týmy na úrovni divize. Věřím, že jsou kluci nachystáni na příští sezónu dobře.

Jak jste pracoval na rozvoji individuálních dovedností hráčů v kategorii U13?
Na rozvoji individuálních dovedností hráčů pracujeme téměř v každém tréninku. Do tréninkového procesu vkládáme různá drilová, technická a soutěžní cvičení bez soupeře i se soupeřem. Hodně se zaměřujeme na hru 1v1. Pondělní mixové tréninky jsou zaměřené téměř výhradně na rozvoj dovedností.

Co se Vám osvědčilo jako nejlepší způsob udržení vysoké morálky a motivace týmu?
Klukům se snažíme dávat určitou volnost a zodpovědnost předávat na ně. Jsme samozřejmě na začátku tohoto procesu a kluci se s touto rolí učí pracovat. Čas od času jsme museli opakovat a více vyžadovat nastavená pravidla v týmu. Motivací by klukům mělo být už jen to, že jsou hráči Dukly a mohou za ni pravidelně nastupovat. Když k tomu přidají odhodlanost, obětavost a touhu, jsou na dobré cestě.

Jsou nějací hráči, kteří udělali výrazný pokrok a co k tomu přispělo?
Nechtěl bych jmenovat jen některé hráče. Jsou samozřejmě hráči, kteří udělali velký pokrok, ale i tací, kteří trochu stagnovali. Většinou jdou tyto změny v souladu s vnitřním nastavením, změnou přístupu a uvědoměním si, co od sebe a od fotbalu chtějí.

Jaké cíle si stanovujete pro tým U15 v nadcházející sezóně?
Nová sezóna bude velkou výzvou pro všechny žákovské kategorie, nejen pro kategorii U15, která bude mít opět na bedrech další ročníky. My ovšem budeme mířit výš. O konkrétních cílech se budeme bavit i s hráči na startu sezóny. Důležitý pro nás bude rozvoj hráčů, jak po dovednostní, tak po taktické stránce, podpořený dobrými týmovými výkony a výsledky.

Jaká letní příprava Vás čeká s novou kategorií U15? Jak hodláte hráče nachystat na novou sezónu?
Letní příprava bude velmi náročná. Začínáme už 17. 7. Kluci tak mají volno necelý měsíc, jelikož hráli barážové dvojutkání o ligu. Čeká nás herně prožitkové soustředění v Novém Městě pod Smrkem, kam bereme i kola a sehrajeme několik utkání. Když vyjde počasí, přespíme i pod širákem na Smrku. Po soustředění nás čeká porce deseti utkání. Na start sezóny věřím, že budeme dobře nachystáni.

Jak budete motivovat hráče k dosažení co nejlepších výkonů v 1. žákovské lize?
Myslím, že kluci si teď v baráži sáhli na velmi kvalitního soupeře a vědí, že když makají na 100 %, jsou schopni utkání zvládat a vyhrávat. Důležité bude takové výkony předvádět každý týden opakovaně. Motivace je jedna věc, tam my můžeme působit. Druhá věc, a za mě mnohem důležitější, je odhodlání a disciplína. Nejtěžší je to, když se nikdo nedívá. Každodenní malá rozhodnutí mohou rozhodovat. Už v tomto věku je nutné, aby kluci k fotbalu na této úrovni přistupovali zodpovědně.

Budete přivádět nové posily pro zvýšení konkurenceschopnosti týmu U15?
Noví hráči se určitě mohou a pravděpodobně se i budou objevovat. My však za každou cenu nové hráče přivádět nemusíme. Máme v klubu nastavené propojování kategorií. Hráče si tak mezi sebou budeme i v následující sezóně posouvat. Pokud nějaký hráč bude přicházet zvenčí, musí splňovat různé nejen fotbalové aspekty, na které my hledíme. Pakliže obstojí, tak dveře jsou k nám otevřené.

Jsou nějaké věci, herní plány, tréninkové plány, které byste rád aplikoval v tomto novém týmu?
Určitě. Asi každý trenér má své principy a styl, který chce od svých svěřenců. Stejně tak to mám já. Vše vychází z filozofie a pojetí hry v klubu, kde se snažíme o herní, kombinační pojetí hry s volností. Neměli bychom však být monotónní a jet jednu linku hlava nehlava. Musíme se učit reagovat na situace, které v utkání vznikají. Nicméně fotbal je hra, ve které vzniká nespočet situací, které nikdy nejsou stejné. V konečném důsledku je to na hráčích, jak situace na hřišti vyřeší. Proto já hodně podporuji samostatné rozhodování hráčů.

Jakým způsobem se těšíte na tuto novou výzvu? Nový tým, 1. žákovská liga, a jaký realizační tým na Vás čeká?
Těším se moc. Jsem hlavně šťastný za kluky, že zvládli baráž a zahrají si žákovskou ligu. Ukázali obrovskou sílu, šli od první minuty dvojutkání za výhrou a odměna přišla v podobě zaslouženého postupu. Těším se i na mé osobní výzvy. Odcházím od ročníku 2011, s kterým jsem měl být původně ještě příští sezónu, takže i tento ročník budu bedlivě sledovat a budu v úzkém kontaktu s jejich realizačním týmem.

Náš realizační tým bude tvořit ještě Vasko Jalaghonia, s kterým společně přecházíme od zmíněného ročníku. Připojí se k nám ještě mladý trenér a odchovanec Dukly Petr Helík, který přechází z přípravek. O brankáře se nám bude starat další bývalý mládežnický hráč Dukly Šimon Ondřejček, který bude působit i v kategorii U14. Poslední člen našeho týmu bude Adam Janoušek, který bude mít na starosti develop program u hráčů U15 a U14.

Rozhovor s trenérem přinesl hluboký vhled do vývoje týmu U13 i nadcházející kategorie U15. Trenér zdůraznil význam různorodých herních formátů a individuálního rozvoje hráčů, přičemž vyzdvihl důležitost disciplíny a motivace v týmu. Před nadcházející sezónou čeká hráče intenzivní příprava, která je připraví na nové výzvy v 1. žákovské lize. Jakub Sainer a jeho realizační tým se těší na pokračování práce s mladými hráči Dukly a věří, že jejich úsilí povede k dalším úspěchům.


 

Fotogalerie


Partneři klubu