Pavel Papež v rozhovoru pro mládež

13. 7. 2024 | Matěj Dobiáš

Pavel Papež v rozhovoru pro mládež

Na prahu nové sezóny jsme se setkali s trenérem Pavlem Papežem (U17), který minulou sezónu vedl tým U16. V tomto rozhovoru nám trenér poskytl vhled do výkonů svého týmu, klíčových momentů minulé sezóny, a také se podělil o plány a ambice pro nadcházející ročník.

Jak hodnotíte celkový výkon týmu v této sezóně, která skončila těsnou ztrátou na první místo?
Celkový výkon týmu hodnotím určitě kladně. Kluci se ve velké většině potkávali s týmy, které byly o rok starší, ale i přesto jsme se proti nim prezentovali kombinační hrou. V některých zápasech jsme měli sice herní výkyvy, ovšem celý tým udělal další pokroky, jak individuálně, tak týmově. Kdybychom soutěž vyhráli, byla by to třešnička na dortu. Kluci i my trenéři víme, že jsme soutěž vyhrát mohli, ale bohužel nám chyběl pouze malý krůček. I tak jsem s celkovým výkonem a předvedenou hrou týmu spokojený.

Co považujete za největší úspěch týmu v této sezóně?
Nemluvil bych pouze o jednom úspěchu, ale v celé sezóně jich bylo více. Určitě bych vyzdvihl adaptaci kluků na konfrontaci v zápasech s o rok staršími hráči. V některých utkáních se potkávali s opravdu velkou vyspělostí, kterou jsme i tak dokázali v některých utkáních kombinačně přehrát. Dalším pozitivem určitě jsou kvalitně odehrané zápasy proti týmům z horní části tabulky. Jako poslední mě také těší, že jsme vítěze soutěže, Teplice, v obou zápasech dokázali porazit.

Který moment sezóny byste označil za klíčový?
O tom, zda vyhrajeme soutěž, se rozhodovalo v několika zápasech. Za klíčové považuji dvě utkání – zápasy s Braníkem a Karlovými Vary, kdy jsme pouze remizovali, a to nás stálo vítězství v soutěži. Oba dva zápasy jsme hráli v druhé polovině soutěže, kde nejspíš na kluky dolehla tíha okamžiku.

Jaký byl Váš přístup k tréninku a přípravě týmu během sezóny?
Náš přístup nebyl nijak odlišný od předešlých sezón. Tréninky se snažíme klukům dělat co nejvíce blízké ději utkání, ale i zábavnou formou. V přípravě jsme měli velice dobré přátelské utkání, takže jsme se mohli měřit s nejlepšími týmy u nás.

Jak se tým připravoval na zápasy proti největším rivalům, zejména proti Teplicím?
Nijak zvlášť jsme se na žádného soupeře nepřipravovali, určovali jsme pouze klukům pokyny, které jsme chtěli, aby plnili. To se ve velké většině podařilo. Necháváme jim herní svobodu, která ještě není tak svázaná taktikou, a chceme, aby kluci hráli co nejpřirozeněji a byli kreativní na hřišti.

Jak hodnotíte výkon týmu na Memoriálu Vlastislava Marečka?
Už velký úspěch byl, že jsme se do turnaje kvalifikovali, nejdříve výhrou nad Příbramí a poté po výhře nad Pardubicemi, kterým jsme v letní přípravě podlehli 7:0. Věděli jsme, že nás nečeká nic lehkého. Ve skupině jsme měli Slavii, Slovácko a Baník Ostrava. V zápasech se Slavií jsme bohužel prohráli vysokým rozdílem, ale byla to pro nás určitě cenná zkušenost a potkání se s tou největší kvalitou. Kromě zápasů se Slavií jsme se s Baníkem i Slováckem prezentovali kombinačním fotbalem. S oběma týmy jsme venkovní utkání odehráli na soustředění v Luhačovicích, kde jsme v obou zápasech dokázali zvítězit. Kluci šli úplně na dřeň a ověřili si, že dokážou hrát velice dobrý fotbal i s tak těžkými soupeři, jako jsou Baník a Slovácko. Nakonec jsme skončili s bilancí 4 proher a 2 výher, ale určitě jsme měli na to, aby byl poměr výher a proher minimálně vyrovnaný.

Byli jste s týmem na nějaké speciální akci nebo turnaji během sezóny?
S týmem jsme byli na tradičních soustředěních v Novém Městě pod Smrkem a Luhačovicích. V průběhu sezóny jsme odehráli několik přátelských utkání se soupeři ze zahraničí (KFL Kirchheim, Lvov, Veens Voetbal, Domino Bratislava, Bayern Mnichov). Určitě největší zážitek byl výjezd na přátelský zápas do Bayernu, kam vyrazilo několik našich hráčů společně s kategorií U15. V tomto přátelském zápase jsme dokázali zvítězit a pro kluky to byla určitě velká odměna za jejich pracovitost a píli po celou dobu sezóny. Ještě před samotným zápasem jsme navštívili muzeum Bayernu Mnichov a Allianz Arénu, kde hraje tento tým domácí zápasy.

Jakým způsobem se snažíte motivovat hráče, aby dosahovali co nejlepších výkonů a neustále se zlepšovali?
Je to především o vzájemné komunikaci, jak v rámci celého týmu, tak individuálně s každým hráčem. Myslím si, že každý hráč by měl být nastavený na dosažení jeho největších možných cílů a trenér je pro něj tím, který ho na této cestě provází a snaží se mu předat co nejvíce postřehů a pohledů na něj, ale i na herní situace v zápasech. V současné době mají hráči o motivaci postaráno, protože v následující sezóně budeme hrát celostátní ligu a to si myslím, že je motivace sama o sobě pro každého hráče.

Co vidíte jako hlavní oblasti, na kterých by tým měl zapracovat do příští sezóny?
Celkem se nám to již poměrně daří, ale je to komunikace týmu a celkově větší obětavost jednotlivce se vydat ze všech sil, protože jsme si v těžkých přátelských zápasech ověřili, že toho naši kluci jsou schopni. Potřebujeme také zapracovat na proměňování vytvořených šancí a být neustále vtažení do hry.

Jaký máte plán na letní přípravu a jak se budete snažit udržet tým na vysoké úrovni?
Ještě před začátkem letní přípravy jsme klukům sestavili tréninkový individuální plán, který plní právě před startem přípravy. V přípravě nás čeká společné soustředění s kategoriemi U15 a U16. Odehrajeme několik přátelských utkání s týmy - České Budějovice, Teplice, Tempo Praha, Baník Ostrava, Jablonec, Chrudim, Žižkov a polský tým MZKS Chrobry Głogów. Pak už nás 10. srpna čeká první mistrovský zápas, takže letní příprava bude krátká, ale za to intenzivní.

Děkujeme trenérovi za jeho čas a za cenné informace o uplynulé sezóně. Je jasné, že tým má před sebou mnoho výzev, ale také velký potenciál a odhodlání k dalším úspěchům. Přejeme mnoho štěstí v nadcházející sezóně a těšíme se na další skvělé výkony tohoto týmu.

 

Fotogalerie


Partneři klubu